Monday, January 4, 2010

Til fjells

Vi har hatt noen fantastisk flotte dager til fjells. Guttene har storkost seg sammen med masse kjekke barn som slåss om å leke (passe på) med de. De hadde en frihet som de bare kan drømme om her i Bangkok. De stakk ut for å leke sammen med de andre barna (mens mammen dilta etter- klarte ikke helt gi slipp på de...) . Gikk ut og inn av hager for å se på bøfler, griser og høner. Lekte på skoleplassen, inviterte seg inn i barnehagen og spiste lunsj der to dager. Oppdaga gleden med å kjøre bil, vel og merke når de kunne sitte på lasteplanet bak- masse kjekt fikk de oppleve. Be storkoser seg i fjellet, det var lett å se. Han har veldig stor respekt hos folket og det er tydlig de er veldig glade i Be. Be har gitt håp til folket i landsbyen sier de. Be koste seg med å lage mat ved gruva (og lagde de deiligste retter med få hjelpemiddel), koste seg med å gå rundt å snakket med folk, sitte på verandaen på kvelden- rundt bålet der og drikke øl med de lokale. Faa lang fon har også kjøpt en tomt i nærmeste by- Khun Yuam. Der skal det blant annet bli internat for barna i fjellet som skal gå videre på skole. To dager var han og 30-4o andre og jobbet på tomta. Les mer om tomtekjøp og planene for den på www.faalangfon.blogspot.com. Jeg storkoste meg med dager uten internett og mobil, bare bruke tiden på å tusle etter guttene, snakke med de lokale, sitte rundt bålet på kveldene med et godt varmt pledd rundt meg, delta litt i samtalen, og se på stjernene og fullmånen, lese bøker og blader som søster Kari hadde sendt med fra Norge. Vi feiret både jul og nyttår der oppe. Begge arrangementene foregikk i kirken.
Nå gleder vi oss til neste gang vi kan dra til fjells igjen...
Her kommer masser av bilder med litt forklaring til. Faa lang fon har fått sin egen firmahytte til den nette sum av 3000 kr. En luksushytte med innlagt bad og varmt vann- og det er nettop det som gjør det til luksushytte for ingen andre i landsbyen har det. De har enten utedo og kaldt vann eller do i skogen og kaldt vann. Folk i landsbyen har bygget den på dugnad og den er laget i typisk kareenstil (men med større terasse enn det som er vanlig og gjerde rundt hele- slik at mammaen kunne slappe av, for det var høyt ned...) Hytta har et soverom, et toalett, en kjøkkenavdeling med gruve og kjøleskap og terasse med plass til mange bare en satt tett i tett. Og sist men ikke minst- landsbyens fineste utsikt. Helt utrolig vakkert, med utsikt over fjell etter fjell, og på kveldene stjerner så langt du kunne se.Som sagt, det var plass til mange bare en satt tett i tett. Dette er fra gudstjenesten menigheten hadde hjemme hos oss.
Under julefeiringen kunne Be og jeg overrekke en flott julegave til menigheten. Avaldsnes menighet på Karmøy hadde samlet inn penger til å kjøpe et komplett musikkanlegg til menigheten (Be kjøpte det i Bangkok og fikk sendt det oppover). Dette var noe de hadde ønsket seg lenge. De ble veldig glade for gaven som bestod av to elektriske gitarer, en bassgitar, et trommesett, et perkusjonssett og et keybord, i tilegg til mikser og mikrofoner.

Chalom og Thanan trivdes godt i barnehagen i fjellet. En dag så kom ordføreren og delte ut jakker og luer. Guttene mine ville selvfølgelig ha det samme som de andre- og ble riktig så søte.
He er vi på besøk hos en familie. Chalom og Thanan hjelper til med å rense risen.
Be koste seg med å sitte å lage mat på gruva. Bildet er fra kjøkkenet.En dag laget Be nudler til alle barna som var på besøk hos oss. Det var ALLTID noen på besøk. Chalom hjelper til med å rense hvitløk.Be synest det er trist at de bruker mer og mer plast og mindre og mindre bambus. Derfor har vi plastforbud og andre forbud i hytta. Vi skal bruke det de tradisjonelt har brukt der oppe- kopper av bambus og talerker av bambus. Her drikker Thanan av et typisk drikkebeger.
Av alle barna så likte Chalom Sombat aller aller best. Han hengte rundt Sombat absolutt hele tiden, og Sombat var meget tolmodig med vår lille prins- og er en utrolig søt og blid gutt (Chalom sitter på fanget hans). Sombat kommer fra en meget fattig familie og har mange søsken.
Thanan deltar på morgengymnastikken på skolen.
Chalom og Thanan (om mammen) storkoste seg bakpå pickupen. Her er vi på tur opp på toppen av fjellet.

Her er to bilder fra nyttårsfeiringen. Chalom nektet å sove på dagen og sovnet raskt på kveldene. Thanan holdt ut lenger, men måtte gi opp tilslutt han også.

Be hadde vært litt for kul på nyttårsaften og sagt at selvfølgelig så kom vi til frokost i kirken dagen etter.... Presten kom og vekket han om morgenen for å være sikker på at vi kom. De hadde slaktet en bøffel for anledningen og vi spiste både frokost og lunsj i kirken før vi dro videre til Chiang Mai.
GODT NYTTÅR FRA OSS I LAD PRAO !

2 comments:

Mydland said...

Så koselig innlegg!Jeg fikk faktisk lyst til å pakke sekken og dra opp i fjellene jeg også. Godt nyttår til dere fra fam Mydland i Mukdahan!

Kari said...

Det høres, og ser, ut som at dere har har hatt en flott julefeiring i fjellet!